İzmir Kürtaj

İzmir Kürtaj

Kürtaj işlemi diğer deyimleriyle gebelik sonlandırma, bebek aldırma gibi isimlerle halk arasında isimlendirilmektedir. Bu isimlerden hepsi aynı işlem için kullanılmaktadır fakat toplumun belli kesimleri farklı olarak isimlendirmiştir. Bu yazımında gebelik sonlandırma ve bebek aldırma olarak değil, kürtaj ismini kullanacağım.

Kürtaj, kadınlar için kulağa hoş gelmeyen bir işlemdir. İlk defa yaptırmak isteyenlerin en çok merak ettiği noktalar ise nasıl yapıldığı ve kürtajın yasal şartlarıdır. Bu yazımda sizlere kısaca bilgilendirmede bulunacağım.

Kürtaja karar vermeden önce hastanın ilk olarak muayene edilmesi gerekir. Gebelik testlerinin pozitif olmasına itibar edilmemeli, mutlaka ultrason ile gebeliğin varlığı ve rahim içinde olması görülmelidir. Dış gebelik diye adlandırdığımız durumun oluşumu da bu muayene ile kontrol edilmiş olur. Muayene işleminden sonra gebeliğin haftası belirlenir ve yasal mevzuatlara uygunluğu kontrol edilir. Yasal mevzuatlar ile kürtaj işleminin uygulanacağı hastanın yaşı, medeni hali ve gebelik haftası çok net olarak tarif edilmiştir. Hastanın durumu bu mevzuatlara uygun ise kürtaj işlemi için bir engel yoktur.

Kürtaj işlemi vakum ile yapılır. Hastanın acı duymaması için genel anestezi altında vakum ile gebelikle ilgili dokular dışarıya çekilir. Kürtaj yaklaşık 10 dakika kadar sürer ve hasta kürtaj işleminden 15 dakika sonra kendine gelir. Hasta kendi iyi hissetmesinden sonra istediği an evine gidebilir.

 

Güvenli Kürtaj
Güvenli Kürtaj
Güvenli Kürtaj genellikle, uygun zamanda, uygun yerde ve tecrübeli hekim tarafından yapıldığında başarı ile sonuçlanır. Kürtaj esnasında vede sonrasında komplikasyon oldukça nadirdir.

Kürtaj Zamanı
Yasal olarak 10.haftaya kadar kürtaj işlemi yapılabilir. Ultrasonografi ile rahim içinde gebelik kesesinin muhakkak görülmesi gerekir. Erken haftalarda yapılan kürtaj işlemleri sonrası dış gebelik durumları ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla gebeliğin tanısının ultrasonografi ile muhakkak tespiti gerekir. 10. Haftayı geçen gebeliklerde ise uygun ilaç kullanımı ve güvenilir şartlar ile başarıya ulaşılabilir.

Kürtaj için uygun yer
Her türlü kürtaj işleminin hastane ortamında yapılması uygundur. Genel anestezi verilmesi hasta ve hekim için rahatlık sağlar, komplikasyon riskini azaltır. Tam teşekkürlü bir hastane ortamında oluşabilecek bir risk kolaylıkla düzeltilebilir. Bazı kürtaj işlemleri muayenehane ortamında yapılmakta olup anestezi ve işlem açısından risk ortaya çıkarmaktadır. Özellikle büyük hasta gebelikler için hastane ortamında yakın takip oldukça önemlidir.

Kürtaj Doktoru
Kürtaj işleminin özellikle Kadın Doğum Uzmanı tarafından yapılması daha doğrudur. Türkiye’de bazı bölgelerde yasal olmayan şekilde, yetkisi olmayan doktorlar ve doktor olmayan sağlık personeli tarafından uygun olmayan kürtaj işlemleri yapılabilmektedir. Usulüne uygun ortam ve şartlarda vede tecrübesiz ellerde yapılan kürtaj işlemlerinde her zaman komplikasyon riski yüksek olmaktadır. Dolayısıyla doktor ve merkez seçiminde titiz davranılmalıdır.

 

Kürtaj Esnasında Spiral Takılması
Kürtaj Esnasında Spiral Takılması
Spiral takma işlemi genellikle kadınlarda adet döneminde yapılır. Düzenli adet gören, adet kanaması çok uzun sürmeyen kadınlarda spiral ile korunma uygun bir yöntemdir. Ülkemizde sıklıkla doğum yapan kadınların korunma şekildir. Ancak doğum yapmamış, hijyeni iyi olan kadınlarda da kullanılabilen bir yöntemdir.

Değişik tip spiraller vardır. Sıklıkla bakır içeren 5-6 yıllık spiraller kullanılmaktadır.
Adet kanaması fazla olan kadınlarda hormonlu spiraller tedavi amacıyla kullanılır.
Spiral takılabilmesi için rahim içinde ve de vajina da bir enfeksiyon olmaması gerekir. İşlem öncesi vajinal smear testi yapılması gerekir. Rahim ağzında yara olan kadınlarda öncelikle yaranın tedavi edilmesi gerekir. Sık sık enfeksiyon geçiren kadınlarda, vücut direnci düşük kadınlarda, metal alerjisi olan kadınlarda, adet kanamaları 8 günü geçen kadınlarda ve sebebi belli olmayan düzensiz kanamaları olan kadınlarda, spiral takılması uygun değildir.

Kürtaj İşlemi Esnasında Spiralin Takılması
Hasta için oldukça rahatlık sağlar. Spiral takma işlemi bazen ağrılı olabilmektedir. Psikolojisi hassas kadınlarda takmak biraz zor olabilmektedir. Genel anestezi altında yapılan kürtaj işlemini takiben spiral takılması bütün hasta grubunda oldukça rahatlık sağlar. Hiç bir sakıncalı durum ortaya çıkmaz. İşlem sonrası uygun antibiyotik kullanımı enfeksiyon riskini azaltır, yeterli ağrı kesici önerilmesi spirale bağlı olabilecek hafif ağrı artışını ortadan kaldırabilir. İşlemden 1 hafta sonra hasta muhakkak değerlendirilmeli, ultrasonografik inceleme yapılmalıdır. Spiral de erken dönem meydana gelebilecek bir kayma riski ekarte edilmelidir.

 

Kürtaj genel kullanılan adı ile rahim içinden bir doku almak anlamına gelir. Genellikle rahim içindeki gebeliğin özel bir yöntemle sonlandırılması, tahliyesi amacıyla yapılmaktadır. Halk arasında yapılan kürtaj işlemi (tıbbi tahliye) için “kürtaş” , “gebelik sonlandırma” , “küretaj” , “çocuk aldırma” ve “bebek aldırma” tabirleri de kullanılmaktadır. Kürtaj işlemi gebelik sonlandırma dışında da tanı amaçlı biopsi veya tedavi amaçlı bir işlem olarak da uygulanmaktadır. Bu işlem de tıp dilinde D&C (dilatasyon ve küretaj) olarak ifade edilir.

İstenmeyen gebelik olduğunda yada tıbbi olarak bir kürtaj gerektiğinde (örneğin boş gebelik, anembriyonik gebelik, bozulmuş gebelik, tam olmayan düşük-inkomplet abortus gibi nedenlerle ) müdahale vakit geçirmeden bir jinekoloğun önerisi ile yapılmalıdır. Gebelik haftasının büyümesi işlem risklerinin ve işlem esnasında kullanılacak tıbbi tahliye kanüllerinin ( karmen kanülleri) çaplarının büyümesine ve işlem süresinin de tabii ki doğal olarak uzamasına neden olacaktır.Tüm bunlar kürtaja ait risklerin görülme oranını da arttırır. Özellikle zamanlama olarak gebelik kesesinin son adet tarihinin ilk gününe göre 5 haftada ultrasonografi ile görüleceği dikkate alınırsa 5.-6. haftada müdahalenin yapılması uygundur.

 

Kürtaj İle İlgili Bilinen Yanlışlar
Kürtaj olduktan sonra bir daha çocuğum olmayabilirmiş
Kürtaj işlemi hastane ortamında, steril şartlarda güvenli bir şekilde ve usulüne uygun tecrübeli ellerde yapıldıkça böyle bir risk yoktur. Rahim içi kürtaj sonrası yenilenme özelliğine sahiptir. Bazen gebe kalamayan kadınlarda bile tanı amaçlı yapılan kürtaj (parça alma) işlemi sonrası gebelikler görülebilmektedir. Hiç doğum yapmayıp 10-15 kez kürtaj olup daha sonra normal gebe kalıp doğum yapan hastalarımız mevcuttur.

Kürtaj işleminin steril şartlarda yapılması ve işlem sonrası antibiyotik kullanımı enfeksiyon dolayısı ile rahim içi yapışıklık riskini azaltır. Ayrıca vakum tekniği ile yapılması rahim içi zedelenmesini dolayısıyla yapışma riskini engeller. İşlemin hastane ortamında anestezi altında yapılması içeride parça bırakma riskini azaltır. Gebelik hastasına uygun kürtaj aletlerinin kullanımı, kanama enfeksiyon ve parça kalma riskini azaltır. Dolayısı ile ileride tekrar gebe kalabilme konusunda sorun oluşmaz

Gebeliğimi ilaç ile düşürebilir miyim?
Kürtaj işlemini kolaylaştıran bazı ilaçlar mevcuttur ancak bu ilaçlar hiçbir şekilde gebeliği sonlandırmak amacı ile kullanılmaz. İşlem öncesi doktor tarafından rahim ağzına konulan bazı ilaç ve maddelerin rahim ağzında yumuşama ve açılma yaparak kürtaj işleminin rahat yapılmasını sağlar ve içeride parça kalma riskini azaltır

Bu konu ile ilgili geliştirilmiş bazı ilaçlar mevcuttur, ancak hiç birinde tam olarak başarı sağlanmamış ve kanama, parça kalması rahimin yapışıklık riskleri ortaya çıkmıştır. Dünyada şuan böyle bir ilaç kullanımı yoktur

Kürtaj işleminde lokal anestezi uygun mu?
Kürtaj işlemleri, yani rahim ağzına uyuşturucu iğne yapılarak ve de genel anestezi yani koldan yapılan ortalama 5-10 dakika uyku getiren iğneler ile yapılır.
Lokal anestezi daha çok evvelden doğum yapmış yani rahim ağzı geniş olan kadınlara parça almak amacı ile yapılır. Gebelik sonlandırma işlemi için yeterli anestezi sağlamayabilir ve ağrılı ileme sebep olabilir. Acil durumlarda (düşük kanama gibi) hasta yemek yemiş ve de genel anesteziye uygun değilse lokal anestezi yapılabilir.

Genel anestezi kürtaj işleminde tamamen konfor sağlar. Ağrı hissiyatı tamamen ortadan kalkar. Anestezi uzmanı tarafından hastane ortamında yapılır ve daha güvenlidir. İşlemin kolay yapılması kürtaj risklerinde azalma sebebidir (kanama, enfeksiyon, parça kalması, rahim içi yapışma, delinme).

Gebelik testi pozitif çıkınca hemen kürtaj olabilir miyim?
Adet rötarı 2-3 gün olunca düzenli adet gören bir kadında gebelik mevcut ise test pozitif çıkabilir. Ancak gebeliğin kesin tanısı doktor tarafından ultrason. Gebelik kesesinin rahim içinde görülmesi önemlidir.(Dış gebelik ekarte edilir).Kese görüldüğü anda kürtaj işlemi yapılabilir ortalama adet rötarı 1 hafta olunca ultrasongrafi ile gebelik kesesi görülebilir.
Kese görülmeden kürtaj işlemi yapılması sakıncalıdır. Bazen aletlerin ucundan gebelik kalabilir ve devam edebilir, bazen de dış gebelik olup rahim içinden parça gelemeyebilir ve tehlikeli bir durum ortaya çıkar

Muayenede kürtaj olabilir miyim?
Günümüzde hastane şartları varken muayene ortamında kürtaj işlemi çok doğru değildir. Anestezinin hastane ortamında verilmesi daha güven sağlar. Ayrıca kürtaj işleminde olası bir risk (kanama ve rahim delinmesi) ortaya çıkması durumunda tam teşekküllü hastane ortamında müdahale daha kolaydır. İşlem yapılmakta olup daha uzun süreli takip olanağı ortaya çıkmaktadır. Kürtaj işleminde kullanılan ilaçlara bağlı alerjik bir durumda hastane ortamı daha güvenlidir.

 

2018 Kürtaj Fiyatları
2018 Yılı Kürtaj Fiyatları
Ülkemizde kürtaj 10’haftaya kadar yapılabilmektedir. Bazı özel durumlardan dolayı 15-16 haftaya kadar sosyal sebepler ile kürtaj işlemi yapılabilmektedir. Gebelik yaşının büyüklüğüne göre 2018 kürtaj fiyatları değişiklik göstermektedir. Ortalama 1.500 ile 4.000 TL arasında kürtaj fiyat aralığı mevcuttur.

Kürtaj Fiyatı
Genel olarak 4 ile 6 hafta arası gebelik 2018 kürtaj fiyatları ortalama 800 TL, 6 ile 8 Haftalık gebelik kürtaj fiyatı ortalama 900 TL, 8-10 haftalık gebelik kürtaj fiyatı ise ortalama 1000 TL’dir. Hastanın sosyal durumu, doğurganlık durumu, dahili bir hastalık durumu, kan uyuşmazlığı mevcudiyeti vb. gibi durumlarda fiyatlarda artış ve azalmalara sebebiyet verebilir. Verilen fiyatlar hastane ortamında genel anestezi altında yapılan kürtaj işlemlerinde uygulanır.

Büyük Gebeliklerde Kürtaj İşlemi
10’haftadan büyük gebeliklerde kürtaj işlemi Türkiye’de yasaktır. Ancak bazı sosyal sebepler, mahkeme kararı, bebekte gelişimsel bir anormallik mevcudiyeti, anne de gebeliğe uygun olamama durumu kürtaj için uygun sebepler olabilmektedir. Büyük gebeliklerde kürtaj teknik olarak biraz daha farklılık göstermektedir. Rahim ağzına düzenli aralıklarla koyulan bazı ilaçlar rahim ağzında yumuşamaya ve açılmaya sebebiyet verir. Rahim ağzının yeteri kadar açıldığı düşünüldüğünde, gebe hastane ortamında anestezi altında kürete edilir. Büyük gebeliklerde kürtaj işleminde risk küçük gebeliklere göre daha fazla olabilmektedir. Tecrübeli ellerde yapılması ve medikal açıdan oldukça yeterli hastanelerde yapılması önemlidir. İşlem sonrası hastanın 1-2’saat takip edilmesi, kanama kontrolü ve antibiyotik tedavisi önemlidir.

Kürtaj ve Anestezi (Narkoz)
Kürtaj ve Anestezi (Narkoz)
Kürtaj işlemi sıklıkla narkoz altında yapılır. Normalde işlem ağrılıdır. Özellikle daha evvelden doğum yapmamış kadınlarda rahim ağzını genişletme işlemi oldukça ağrılıdır. Kürtaj işleminin başarılı bir şekilde yapılabilmesi için hastanın uyutulması oldukça önemlidir. Kürtaj işleminde anestezi ortalama 5 – 10 dk kadar verilir yüzeyel bir anestezi yeterlidir.

Anestezi için hastanın aç olması gerekir. Hasta masaya alındıktan sonra sağ veya sol koldan damar yolu açılır. Önce ağrı kesici sonra anestezi ilacı kontrollü bir şekilde verilir. Hastada ağrı hissinin kaybolduğu anlaşıldığında, kürtaj işlemine başlanır. Ortalama 3 – 5 dk’lık işlemle kürtaj işlemi yapılır. Hasta yavaş yavaş uyandırılır. Uyandığında ağrı hissi mevcut ise yine damar yolu ile veya kalçadan kas içine ağrı kesici yapılır. Hastanın ağrısız rahat bir şekilde uyanması sağlanır.

Genellikle uyandıktan sonra ortalama yarım saatlik bir takip süresi gerekir. İyice kendine gelen hasta kaldırılıp yürütülür. İdrara çıkması istenir. Son olarak kanama kontrolü yapılır ve taburcu edilir. İşlemden sonra antibiyotik ve ağrı kesici reçete edilir ve 1 hafta sonra kontrole gelmesi istenir.

Kürtaj’da Anestezinin Faydası
Kürtaj İşleminin daha hızlı yapılması sağlanır.
İçeride parça kalma riskini azaltır.
Doğum yapmamış kadınlarda rahim ağzı serttir, genişletme işlemi ağrı yapacağından anestezi fayda sağlar.
Anestezi ile kürtajın olumsuz psikolojik etkisi ortadan kaldırılır.
Rahime zarar verme riski azalır.
Herhangi bir kanama durumunda müdahale edebilme daha kolaydır